Amb la màgia a la massa – Cornabou

Mitjà: Cornabou
Escriu: Andreu Sotorra
Data: 16 maig 2011
Ref.-El mag dels fogons

Amb motiu de l’exposició de La Pedrera, L’art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià, aquest àlbum converteix en màgia per als primers lectors allò que en l’exposició explica la relació entre l’art i el menjar, des del segle XVII fins als artistes contemporanis.

En el conte, amb unes làmines molt vives que emfasitzen les caricatures dels personatges que la dibuixant hi representa, el protagonista és el petit Farinetes, que, com si fos un Jean-Baptiste Grenouille d’El perfum de Patrick Süskind, el seu do és la gana i la passió per tot allò que li entra per l’olor i el gust.

En Farinetes és com un agent secret de la Michelin que l’únic plat que no suporta és el que porta el seu nom. La seva vena de gourmet és tan gran que llepa joguines, mossega óssos de peluix, mastega girafes de goma i propina queixalades al gat de la veïna.

Amb un panarra així, només una àvia amb dots màgics el pot controlar. Per això, li fa creure que un plat d’arròs a la cubana és un volcà que treu lava, un puré és un paisatge de sorres movedisses, uns ous ferrats són préssecs en almívar envoltats de nata o un peix és la funda d’una pinta de sirena.

De l’àvia màgica surt el mag dels fogons que, a més d’explotar el gust i les olors, aprèn els altres sentits, sobretot el de la vista, perquè el menjar també entra gràcies a l’engany i la sofisticació de segons quins plats amb acabat d’artista.