Barcanova treu una col·lecció per adults amb cinc títols de cop – Avui
Mitjà: El Punt Avui
Escriu: Jordi Capdevilla
Data: 7 Març 2003
Ref.- Terra de castells
Barcanova, editorial que és un referent en llibres de text i narrativa infantil i juvenil, ha tret al mercat la col·lecció Càlam per adults, que combina diferents gèneres.
La col·lecció s’obre sorprentment amb el llibre de contes del col·laborador de l’AVUI Joan Agut Matador & cia. La sorpressa prové del fet que Joan Agut, segons va explicar, va ser un dels un dels fundadors de Barcanova; en va ser 14 anys director, i “em van fer fora”. Ara segons explica, “torno a estar a casa, però no com editor sinó com a escriptor”.
I torna a Barcanova amb un llibre de sang i fetge: Matador & cia , un llibre que, “com a bon escriptor el vaig a acceptar pel suggeriment de l’editos”. El llibre el va escriure després d’acabar la novel·la Gombo i Míster Belvedere , (2001) i abans d’escriure El mestre de Taüll (2001), i ho va fer com “un divertimento”. El volum aplega 29 contes d’assassinats de tota mena, “des dels tradicionals de la novel·la negra fins als més psicològics de la narrativa actual”. Agut va confessar que hi havia d’haver 30 contes però el llibre s’ha quedat 29 perquè “el trentè assassinat el va cometre un amic meu i podria perdre la seva amistat si ho revelés”. Amb la seva ironia habitual, Agut també va dir que el llibre podia ser també d’autoajuda, ja que “ofereix moltes idees per si algú es vol despendre d’alguna nosa propera”. Per l’escriptor, els contes “no tenen la tensió de la novel·la, ja que en pots escriure un cada cap de setmana”.
El segon llibre de la col·lecció, El temps del desconcert, el firma el fotògraf Pere Forniguera. Es tracta “dels records de l’escola de postguerra i s’ha fet amb converses amb companys de classe”. Està centrat “en el món dels nens, més que dels adults”. Malgrat la desoladora imatge que en surt, de l’ escola d’aquella època, “hem sobreviscut a El temps del desconcert”, explica.
Fotografia dels autors
Semblant de temàtica és la novel·la Dies de pluja, de Xavier Vernetta, que tracta “d’odis passats, de personatges que intenten resoldre comptes pendents amb el passat, especialment amb el franquisme”. I ho fa en passat des de la veu d’un narrador ja mort. La novel·la reflecteix el paral·lelisme “entre la misèria moral del franquisme i la recuperació de la història que ens fa adonar que encara hi ha un franquisme i un antifranquisme residuals”.
Terra de castells, de Joan de Déu Prats, és un llibre de viatges molt personal que narra les vicissituts del seu periple per la ruta dels castells catalans, més ben dit, segons paraules de l’autor, “per les ruïnes de castells que tenim a Cataunya”. Es tracta “d’una descripció literària i irònica sobre les llegendes i records que guarden els castells”, afegeix Prats.
El periodista i escriptor Albert Parareda treu dins de la col·lecció el llibre Via fora, lladres!, que narra la història de Pere Joan Sala, bandoler de Sant Martí de Llémena (Gironès) i líder de la revolta dels remences al segle XV, “que van aconseguir abolir la servitud feudal 300 anys abans que a la resta d’Europa”.
Autors catalans
Segons va informar Eduardo Cervera, gerent de Barcanova, la nova col·lecció Càlam prioritzarà “els autors catalans” en un 95 per cent dels casos, si és possible. Els llibres tenen un preu únic de 15 euros i en sortiran “entre 15 i 18 l’any”, bàsicament a la primavera i a la tardor.