Diari de Tarragona: JDD: «Sinistre es va relacionar amb les bruixes, l’infern i el dimoni»

Mitjà: Diari de Tarragona
Escriu: Gloria Aznar
Ref.- Tot al revés

L’escriptor invita a recórrer la història des d’un altre punt de vista amb el llibre Tot al revés. El món dels esquerrans.


Joan de Déu Prats convida els lectors a reflexionar a propòsit de la dictadura dels dretans sobre una minoria no sempre visibilitzada. I ho fa a través de la ciència, la història, els mites i les anècdotes al llibre Tot al revés. El món dels esquerrans (Ara Llibres), amb pròleg de Marina Espasa i il·lustracions de Lluïsot. Un recorregut per agafar consciència de com és viure a contra corrent.

L’esquerra és l’origen de tots els mals?
La norma és la dreta perquè hi ha molta més gent que és dretana i el món s’ha vist cap a la dreta. I les minories, en aquest cas esquerrans o de qualsevol altra mena, estan mal vistes. Fins al punt que la paraula normal per dir esquerrà era sinistre, una paraula que ve del llatí sinister, que si bé no tenia cap connotació negativa, amb el temps la va agafar. Hi ha moltes anècdotes al respecte.

Per exemple?
Les eines al camp. Quan la gent havia de tallar el blat amb la falç, l’esquerrà podia fer mal a l’altre. O a la guerra, la llança i l’espasa s’agafen amb la dreta i l’escut amb l’esquerra. Si vas en una formació al revés pots fer mal als altres. Tota una sèrie de circumstàncies que al final van fer que la paraula sinistre tingués una connotació negativa, relacionada amb les bruixes, l’infern, el diable, amb el dimoni… I aquí es va optar per una paraula basca que és esquerra. Però en basc esquerrà vol dir la mà maldestra.

Vostè explica que Eva agafa la poma amb la mà esquerra.
Molts pintors feien que Eva donés a Adam la poma amb la mà esquerra, que Judes també fos esquerrà i, evidentment, quan un va al Cel va a la dreta del Senyor, no a l’esquerra.

Tot això té molt a veure amb la religió?
Antigament el fet de ser diferent i que hi hagués una mena de malaptesa, perquè evidentment no es dominaven les eines que estaven fetes precisament pels dretans, va fer que es projectessin tota una sèrie de coses irracionals sobre aquesta minoria. I la religió això ho va refermar.

En relació amb la guerra, diu que mai no s’ha representat un guerrer amb l’espasa a la mà esquerra.
No hi ha cap quadre ni escultura, fresc o relleu.

Però sí que hi ha un déu.
Sí, Tiw, el déu de la guerra al panteó escandinau, al qual se’l descrivia com a esquerrà i és conegut com L’home d’una sola mà.

S’ha vist discriminat per ser esquerrà?
No. Malgrat que fins a finals dels anys 60 pedagògicament encara es veia com una disfunció que s’havia de corregir, mai m’he sentit discriminat. En alguna ocasió, de molt petit, quan sortia a la pissarra em feien escriure amb la dreta, la qual cosa m’era molt dificultosa, però no vaig ser forçat mai a corregir-lo. S’ha de tenir en compte que si es corregeix, pot provocar dislèxia o tartamudesa.

Alguna anècdota?
A l’Exèrcit, quan encara tocava anar a la mili, el fusell era pels dretans. El visor està preparat per mirar per l’ull dret. I si dispara un esquerrà, les beines cremant li salten per davant de la cara. I ara es poden trobar botigues especialitzades en obrellaunes, ganivets o tisores, però abans no. En definitiva, tota una sèrie de coses que ens fan anar a l’inrevés.

Però no tot és dolent. És el costat del cor.
Va haver-hi un biòleg, Paul Broca, que va descobrir que al nostre cervell tenim dos hemisferis amb unes tendències determinades. Després, evidentment, cadascú munta la seva personalitat a la seva manera, unint els dos hemisferis. Els dretans tenen tendència a ser més cartesians, més matemàtics, més del llenguatge i les qüestions pràctiques. En canvi, l’hemisferi dels esquerrans és més poètic, més global, més holístic. Aleshores, unint allò cartesià o empíric amb allò poètic tindríem l’ésser humà. Però en la història del món els esquerrans han acabat sent una minoria. El món és més funcional, més pràctic que no poètic, actualment.

No obstant això, les dones esquerranes són més manaires?
Això ho vam consultar amb un expert, amb un metge, i sí, és el contrari dels homes. És a dir, els esquerrans no són tan territorials ni agressius i, no obstant això, les dones són més actives, en el sentit que són més manaires. Les dretanes, més afectuoses i sociables. Però s’ha de tenir en compte que sempre parlem de tendència.

Té un capítol en què explica totes les dificultats amb què es poden trobar.
És una invenció d’un esquerrà que ho va pujar al web, el qual va reunir tots els impediments que tenim. Vaig acabar de redactar-lo i el vaig incloure perquè la gent agafés consciència de com és viure a l’inrevés.

Zurdos