El Cel de les Paperines (2007)

Mitjà: Des de Sants
Escriu: Dav
Data: 10 abril 2007
Ref.- El Cel de les Paperines

En Joan de Déu Prats, a banda d’un bon amic és un escriptor amb més de setanta llibres infantils i juvenils al darrere. En aquesta ocasió, l’autor ens ofereix una originalíssima biografia dels zero als set anys. De la ploma senzilla i divertida de Joan de Déu, reconstruïm els primers passos de l’autor lluny de la faldilla de la mare, el ritual màgic de la nit de Reis, els aniversaris anuals amb bufada d’espelmes o l’horripilant visita al dentista.

Descobrim també l’univers privat de l’avi, tan juganer i entremaliat com en Joan de Déu, a qui ensenyava acudits d’humor dubtós o explicava fórmules matemàtiques per esbrinar el número de la loteria. Coneixem la iaia Elvira i el seu poblet penjat de la muntanya on la gent deia per favor i els bous sortien per festes embolats de foc a les banyes; i el pare inventor ocasional de joguines, representant d’olles a pressió i mestre autodidacta de claqué.

Tanmateix, El Cel de les Paperines és per damunt de tot un retrobament amb la nostra infància, la infància de les ampolles de dos litres de coca-cola, dels castells d’Exin Castillos, dels màdelmans i els excalestrics, de la veïna que sabíem enamorada de nosaltres, dels trens elèctrics, els àlbums de cromos i la carta als reis. I així, entre record nostàlgic i somriure evocador, presenciem el dia en que el pare asseu al Joan de Déu i, ara que ha complert els set anys, li anuncia que els reis són els pares i que el seu germà petit ocuparà aviat el centre del món on ell hi era.