Entre la història i la literatura

Mitjà: Nova Ciutat Vella
Escriu: Martí Molina
Data: juliol – agost 2007
Ref.- Llegendes de Barcelona

Més d’un centenar de llibres se centren de manera exclusiva en Ciutat Vella.

Si es busquen llibres i publicacions sobre Ciutat Vella a les biblioteques de la Diputació de Barcelona, es trobaran més de cent referències d’edicions que parlen de manera directa del districte. I a més, s’en localitzaran uns centenars més que també hi fan referència, tot i que no monotemàticament.

Els seus carrers sinuosos i estrets, i el fet de ser una de les zones més antigues de la ciutat han inspirat molts escriptors, que han localitzat les seves novel·les a l’àrea. Però no tot és literatura de ficció. Ciutat Vella ha viscut molts canvis en els darrers anys, especialment durant els Jocs Olímpics del 92. Les reformes als barris, l’arribada de la immigració o les botigues de tota la vida han estat en el punt de mira de molts estudis i reportatges històrics. Pel que fa als locals, destaca la publicació Ciutat Vella: guia d’establiments singulars, un llibre editat per l’Ajuntament amb la col·laboració de la revista B-Guided. És una guia en català, castellà i anglès que desglossa el districte en barris i en detalla els diferents racons, classificant-los segons la matèria (bars, restaurants, botigues de roba, records…).

L’autor basc Mikel Aramburu, amb l’ajut del Ministeri d’Educació Cultura i Esport va centrar-se en la relació entre els veïns de Ciutat Vella després de l’arribada d’immigrants a Los otros y nosotros, imágenes del immigrante en Ciutat Vella de Barcelona. Sobre les transformacions urbanístiques, l’exdirector de l’Àrea de Rehabilitació Integrada, Pere Cabrera, acosta el lector al desenvolupament del procés de millora dels barris a l’obra Ciutat Vella. Memòria d’un procés urbà, una publicació d’Ara Llibres. Sovint es recula en el temps per buscar en la història els orígens de les ciutats, edificis o carrers, però allà on no hi arriben els documents, hi arriben les llegendes.

El barceloní Joan de Déu Prats ha escrit Llegendes de Barcelona, publicat per l’Abadia de Montserrat. L’obra no se centra únicament en el districte de Ciutat Vella, però, tal com comenta el mateix autor, “el barri és molt antic i, per això, a llocs com el Raval o la Ribera han sorgit molts mites i llegendes”.

D’una forma molt distesa i pedagògica, l’obra explica, entre altres, l’origen del carrer Petritxol, que es va construir obrint una porta a la muralla de la ciutat quan un ancià mossèn va trobar en un pou un seguit de monedes d’or prop l’església del Pi, cosa que va permetre costejar la construcció. O també s’hi narra que el Portal de l’Àngel és conegut així perquè els barcelonins van suplicar a l’angel que guardava l’entrada de la ciutat que els salvés d’una terrible epidèmia que afectava els habitants de Barcelona.