La colla intrèpida: enregistrament sonor – Col·legi Sant Vicenç

Mitjà: Nosaltres Nº 124
Data: juny 2009
Ref.- La colla intrèpida i el capità Ferotge | Cediu el pas al conill Albert! | L’home invisible | Les aventures del megacapità Fonol

L’escriptor Joan de Déu Prats i Pijoan (Barcelona 1962), que va visitar la nostra escola el 24 de març passat, va saber connectar amb els nois i noies que el reberen a la biblioteca Ramon Folch, especialment ambientada per a aquesta memorable ocasió. L’activitat s’insereix en el Pla de lectura del Col·legi Sant Vicenç, impulsat per la Comisió de Biblioteca.

Crònica d’una visita esperada

8.45h / L’autor arriba a l’escola. Joaquim Pastor, responsable de la biblioteca, li obre la porta i l’acompanya fins al despatx de direcció, on saluda el director pedagògic, Jaume Folqué, i altres membres de la comunitat educativa.

9.05h / Joan de Déu entra a la biblioteca Ramon Folch i rep l’aplaudiment dels mestres i alumnes del cicle mitjà, que duen un mocador de pirata lligat al cap, no debades habien llegit i treballat la novel·la &quaotLa colla intrèpida i el capità Ferotge”, els dibuixos de la qual adornen el carrer del Campanar, com constata l’escriptor barceloní. Després de contestar unes quantes preguntes dels nois i noies, Joan de Déu Prats se sorprèn i gairabé s’emociona quan tots els presents li canten “La colla intrèpida, una alegre composició composta especialment per a aquesta ocasió, la lletra de la qual transcrivim en aquest mateix reportatge

9.30h / L’autor saluda els nens i nenes de P-4 i P-5, que li canten “Biblioteca de palau”, li presenten en Vilobí, la mascota de la biblioteca, i li adrecen algunes preguntes. Joan de Déu es mostra molt afable amb els més petits de l’escola, com es desprèn de les instantànies de la trobada.

10h / Els nens i nenes del cicle inicial també duen preguntes preparades. Les respostes de Joan de Déu són una mostra del que l’autor pensa sobre els llibres i la imaginació que ha de tenir un escriptor. Després li reciten uns quants rodolins referits al llibre “Cediu el pas al conill Albert” i li ensenyen una “capsa-museu” d’aquest conte.

10.30h / L’autor barceloní comparteix l’última mitja hora de la seva visita amb els mestres i alumnes del cicle superior, que, a més d’interessar-se per alguns detalls del seu ofici i del llibre L’home invisible (6è), li escenifiquen un capítol d’una de les seves novel·les més reeixides, “Les aventures del megacapità Fonoll, i li llegeixen un capítol inventat d’aquest mateix llibre (5è). Per acabar, li canten “Carrousel”, una peça que forma part del repertori musical de “Les aventures de Pinotxo”, escenificades els passats 11 i 12 de febrer de 2009.

11.15h / L’autor deixa l’escola i puja al taxi que l’espera al carrer Gaudí. Però abans encara té l’oportunitat de tornar a escoltar “La colla intrèpida. Una iniciativa de Glòria Roig i Marina Pastor que Joan de Déu premia amb un discret somriure. Al cap d’uns dies, la seva discreció es concreta ens un sentits mots d’agraïment: «Jo em vaig emportar una escalforeta molt agradable dins el cor», ens diu en un correu electrònic que ens va omplir de satisfacció.

Lletra de la cançó “La colla intrèpida”

Escoltar la cançó – 3 min.

A la platja dels Pirates,
on l’aire té un gust salat,
tres ardits aventurers
s’acostumen a trobar.

A la platja dels Pirates,
oh bonica soledat!,
tres amics molt atrevits
trenen somnis de bondat.

INTRÉPIDA, MAGNÍFICA,
ÉS LA COLLA DEL CONRAD.
ESPLÈNDIDA, FANTÁSTICA,
L’AVENTURA QUE VIURAN.

INTRÉPIDA, MAGNÍFICA,
ÉS LA COLLA DEL FERMÍ.
ENIGMÀTIQUES I CRÍPTIQUES,
LES FRASES DEL PERGAMÍ.

A la platja dels Pirates
hi arriben impostors
que amb mentides i diners
pensen que ho compraran tot.

A la platja dels Pirates
un corsari s’hi enfonsà;
enemic d’en Menjacors,
un tresor amuntegà.

INTRÉPIDA, MAGNÍFICA,
CAPITANA DE TOTS DOS.
SIMPÀTICA, LA DÈLIA
SEMPRE PASSEJA EL SEU GOS.

INTRÉPIDA, MAGNÍFICA,
LA COLLA DE LA CIUTAT.
ESPLÈNDIDA, FANTÁSTICA,
LA TROBALLA QUE FARAN.

A la platja dels Pirates,
s’hi amaguen molts tresors
que només són a l’abast
dels qui són bons cercadors.

A la platja dels Pirates,
amb els cabells esbullats,
hi ha trobat la inspiració
l’escriptor Joan de Déu Prats.

INTRÉPIDA, MAGNÍFICA,
ÉS LA COLLA DEL CONRAD.
ESPLÈNDIDA, FANTÁSTICA,
L’AVENTURA QUE VIURAN.

ESPLÈNDIDA, FANTÁSTICA,
L’AVENTURA QUE VIURAN.