Joan de Déu Prats: ‘L’Ebre té una part mítica, però també una part molt històrica’ – Marfanta

Media: Marfanta
Ref.- Història mítica de les Terres de l’Ebre

L’escriptor publica ‘Història mítica de les Terres de l’Ebre’, que es presenta a Roquetes, Tortosa i Amposta

L’escriptor Joan de Déu Prats acaba de publicar ‘Història mítica de les Terres de l’Ebre’, que es presenta este divendres i dissabte a Roquetes, Tortosa i Amposta. Autor molt prolífic i exitós de literatura infantil i juvenil, Prats també ha escrit sobre la història, les llegendes i els indrets d’arreu del país, en obres com ‘El Gran Llibre de les Criatures Fantàstiques de Catalunya’. Ara ha abordat la riquesa el patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre, amb un conjunt d’històries plenes de magnetisme que busquen donar a conèixer el territori des de la perspectiva del seu imaginari, tan marcat pel riu que també li dona identitat. “Vaig veure que s’havia de mesclar amb la història, perquè el pes era molt gran”, ha explicat durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

“No és un llibre de llegendes, no és un llibre que expliqui contalles, sinó que es va embastant amb la història”, ha afegit l’autor. “Per començar, Tortosa està en un enclau molt important, perquè les grans autopistes de l’antiguitat eren les mars i els rius. Hi havia la Mediterrània, per on venia la gran cultura d’Orient; després la Via Herculea, l’eix mediterrani que després va ser la Via Augusta, i després la via Ebre amunt, que van utilitzar els romans per conquerir la península Ibèrica. Per tant, tot això té una part mítica, però també té una part molt històrica”, ha assenyalat Prats. “Els rius tenien una capacitat fecundadora, i la Mare de Déu de Tortosa, la Verge de a Cinta, és perquè antigament els llatins deien in cinta a les dones embarassades perquè portaven una cinta a les túniques, i no deixa de ser de la fecunditat. També es podria entendre com un lligam entre el Cel i la Terra”, ha apuntat.

Com les seues obres anteriors, el llibre està il·lustrat per Maria Padilla. Just abans, també havien publicat ‘Història mítica del Cap de Creus’. En este viatge per l’Ebre, constaten que l’Ebre ha fet fructificar savis, llauradors, místics, llaüters, religiosos, sirgadors, guerrers, mercaders, poetes i pescadors. “La imaginació, al capdavall, concreta l’existència. L’Ebre i les seves muntanyes amaguen fenòmens que encisen o esparveren. Mites d’arbres mil·lenaris, criatu res abissals, llops humans, espectres de fortaleses; llegendes de dones d’aigua, ogres i sirenes. Marfantos, gambutzins, fardatxos, cucales i bubotes també for men part del paisatge. Com el mantell protector d’antigues verges“, explica Prats a la nota de premsa del llibre, que ha editat Comanegra.