La Vanguardia “Exploradors, la fascinació pel món ignot”

Media: La Vanguardia
Data: 28 de marçs del 2021
Escriu: Magí Camps
PDF
El món ignot sempre ha causat fascinació. Avui dia, però, als cims més alts i als avencs més profunds l’ésser humà ja hi ha deixat la seva petjada. Per això, “hi ha una mena de cursa per explicar que has estat a llocs”, afirma Pep Bernadas, antropòleg, cofundador de la llibreria Altaïr, especialitzada en viatges. “Per mi el sentit del viatge és conèixer i descobrir, amb el temps necessari per pensar una mica, per conèixer i escoltar”.

“Un viatge no és només estar en un lloc, i ara tot és estar, per fer-te la foto, una selfie de parc temàtic –continua Bernadas–. Cal viatjar pensant en qui és l’altre, què compartim i què no ­compartim; és l’ocasió de plantejar-nos aquestes coses. El viatge ha de ser gratificant, però la ­propaganda comercial ens fa ser espectadors del món, de manera que s’eternitzen un seguit de tòpics i prejudicis que no canvien res, i perpetuen els estereotips”.

Ara ha arribat a les llibreries un volum que s’acosta a aquests viatgers del passat, que es ­mo­vien per l’interès de descobrir nous racons i, també, per ­treure’n profit: El gran llibre dels exploradors catalans , de Joan de Déu Prats, amb documentades il·lustracions de Maria Padilla (Comanegra).

Prats és escriptor a més de divulgador de l’imaginari col·lectiu català i es va plantejar aquesta obra “perquè era una peça llaminera que no havia estat feta en un sol volum i volia posar-los en la justa mesura”. L’autor es refereix al fet que, ­històricament, els exploradors han estat mitificats des de l’òptica europea, però que acostumen a tenir una cara negativa: “No faig una exaltació ni una deni­gració d’aquests personatges, el que faig és posar la fitxa”, decla- ra l’escriptor a La Vanguardia.

Mapamundi Maria Padilla / Comanegra)

Per aquesta raó, el pròleg, “L’inevitable home blanc”, deixa molt clares les intencions del treball, en referència al relat homònim de Jack London en què el capità Woodward diu: “La missió de l’home blanc és dominar el món, i amb això ja té prou feina. Quin temps li pot quedar per entendre els negres?”.

El subtítol d’aquesta introducció acaba de centrar les línies mestres: “Les descobertes: entre l’humanisme i la cobdícia”. Perquè “els europeus, a poc a poc, van anar connectant els diferents universos humans, i els condicionaren, i sovint condemnaren, a la seva única cosmovisió”. Per tot plegat, Prats afirma que hi ha volgut donar un “aire divulgatiu rigorós i amè, amb totes les grandeses i les baixeses d’aquests personatges”.

L’estol d’exploradors abasta des del segle XIII, en temps del rei Jaume I, quan el monarca va enviar a la cort del kan de Pèrsia un mercader de Perpinyà, Jaume Alaric, de manera que es va convertir en el primer ambaixador en aquell reialme; fins a l’actualitat, amb la proesa de Josep Antoni Pujante, que va aconseguir abastar el projecte dels Set Cims, que consisteix a coronar el cim més alt de cada continent més els dos casquets polars.

Entremig, un estol de personatges que van destacar per alguna de les seves gestes, i que Prats biografia amb tots els clarobscurs. Al segle XVI, per exemple, el món catòlic, atrapat entre el protestantisme i l’islam, emprèn una acció evangelitzadora mai vista, i no només al Nou Món. Acabada de fundar la Companyia de Jesús, un jesuïta, Antoni de Montserrat, viatja a l’Índia per expandir la fe catòlica, i va a parar a la cort del Gran Mogol, a qui li interessava acostar-se a totes les religions del món. Les vicissituds se succeiran i l’ànima d’antropòleg de Montserrat el farà prendre nota de tot el que veu, dels pobles que coneix, dels costums que descobreix. Però la joia de la seva feina va ser la primera cartografia de l’Himàlaia, un mapa que descriu bona part de l’Índia, el Pakistan, l’Afganistan i el Tibet.

“No faig una exaltació ni una denigraciódels personatges,el que faig és posarla fitxa”, declara Prats

Al segle XVII, hi trobem Joan Orpí, veí de Piera, que Prats anomena el darrer conqueridor. Entre les nombroses gestes i malifetes del personatge, cal destacar la pacificació dels habitants de Tierra Firme, territori que va de l’istme de Panamà fins a la Guaiana. Un cop pacificats els locals, Orpí va aconseguir defensar aquelles terres de l’embat dels holandesos i hi va fundar Nova Barcelona, com a capital de Nova Catalunya. Va escriure a la corona perquè li permetés d’anomenar aquelles terres amb aquest nom, però no va obtenir mai ­resposta. Avui Barcelona roman, i és la segona Barcelona més poblada del món, però al que havia de ser Nova Catalunya hi trobem Veneçuela.

Ja al segle XIX, Domènec Badia és un dels personatges més fascinants del llibre. Empès per l’esperit científic de l’època, a principis del segle XIX salpa de Cadis convertit en Ali-bek Abdal·lah, més conegut com Alí Bei, per evitar perills que altres europeus menys cautelosos havien patit. Badia volia descobrir aquell continent que apareixia als mapes amb un buit al centre. Abillat segons els costums dels àrabs, parlant un àrab precari i atribuint-se un origen turc, Alí Bei va arribar fins a la Meca, en va establir la posició geogràfica per primera vegada per als europeus i en va fer un atles. També va ser testimoni de l’ascens de la dinastia dels Saud. En la segona expedició hi va trobar la mort, potser enverinat, perquè va tenir la imprudència de revelar que la gran mesquita de Damasc no mirava ben bé a la Meca.

Alí Bei, nascut Domènec Badia Maria Padilla / Comanegra

També en aquest segle, el llibre de Prats i Padilla honora la memòria d’un pirata del Maresme. Joan Maristany, capità de la corbeta Rosa y Carmen , que en va fer de ben sonades a l’oceà Pacífic. Tot i que l’esclavitud havia estat abolida de la Península, seguia ben activa als territoris d’ultramar. Així és com es va guanyar la vida Maristany, que en un cas concret com el de Rapa Nui, l’illa de Pasqua, hi va provocar un veritable genocidi enduent-se la majoria dels seus habitants.

L’any 1859 es va submergir al port de Barcelona el primer submarí modern de la història, l’ Ictineu , de Narcís Monturiol, que obria el camí de l’exploració submarina. “La investigació submarina va començar a Barcelona, amb els astronautes del fons del mar”, declara Prats.

Il·lustració d’El gran llibre dels exploradors catalans Maria Padilla / Comanegra

A la primera meitat del segle XX, Fèlix Cardona va marcar els mapes de la Veneçuela moderna, diu que no va descobrir el Salto Angel però sí que va ser el primer a referir la cascada més alta del món, i va arribar fins a les fonts de l’Orinoco. Entre aquesta vintena d’exploradors només hi trobem una dona, Aurora Bertrana, que va viure tres anys a la Polinèsia, a partir del 1926. L’escriptora es va dedicar a conèixer, contemplar i retratar aquelles civilitzacions, que considerava superiors a l’occidental, llevat de la ciència i la tècnica.

“Un explorador pròpiament dit és qui va a un lloc desconegut –reprèn el fil l’antropòleg Pep Bernadas–. Pel que fa als conqueridors, són una combinació de cobdícia i un humanisme mal entès, perquè fins i tot es qüestionaven si eren humanes aquelles persones que trobaven en els seus viatges. Hi imposen un pensament europeu i s’interposen en una cultura ja existent, arrasant-la, provocant una ruptura total amb el seu passat”.

“Cal viatjar pensant en qui és l’altre, què compartim i què no; plantejar-nos aquestes coses”, diu Bernadas

“Avui, el viatge hauria de ser aquella diversitat nova, què em pregunto d’aquell lloc, què en penso –continua Bernadas–. Això és el que podria canviar la manera de veure el món. Però malauradament no és així. Molta gent tria un viatge sense plantejar-lo, paga una tarifació i endavant. L’oferta comercial pesa molt. Ara bé, sí que és veritat que hi ha una minoria que sí que entra en aquest camí de fer el viatge com jo l’entenc, però és minoria”.

“Marco Polo o Antoni de Montserrat no buscaven aventures, sinó conèixer l’altre. Ara el viatge és símbol d’estatus. Al segle passat, els primers viatges a Egipte els feia una gent amb una cultura, però, tot i així, quan tornaven, en presumien: ‘Ep, que jo he estat Egipte’. Avui, tristament, l’estatus es marca amb un resort on hi ha un animador que et fa ballar la conga, i l’únic estranger que coneixes és el que et porta els cubates”, conclou.