Llibres d’interès educatiu

Mitjà: Escola Catalana – Nº 428
Escriu: Mª Carme Roca
Data: març 2006
Ref.- Nàufrag

Temes transversals i valors: Ecologia, paísos, cultures, relacions humanes, superació de problemes. Educació per la pau i la convivència, educació ambiental, respecte per la gent gran i pels que són diferents a nosaltres. Amor.

Situada al sud-oest asiàtic, l’illa de Sawu pateix l’amenaça de sucumbir com a abocador de les populoses Hong Kong i Singapur. Allà, en una badia marginal, viuen els Sungkali, els “fills de l’orquídia”, anomenats així perquè veneren l’anamba, una rara i exquisida orquídia tropical, mig flor, mig papallona, extingida a causa d’una erupció volcànica. La llegenda diu que els nadius recuperaran l’illa quan un cocodril surti del mar amb una anamba a la boca. En això que arriba a Sawu un nàufrag de pell blanca, que per si no en té prou de patir la pèrdua de la memòria, ferides i una set abrusadora, es topa amb la presència d’un peculiar guardià, un drac de Komodo que el mira amb ulls famolencs.

Mentrestant, a una altra banda, un ancià i un jove estudiant s’interessen per la Phalaenopsis lepidaria, l’anamba.

Obra compromesa amb la natura i el futur dels éssers humans, ens presenta figures emblemàtiques que condueixen amb encert la història: Uxó, el cap de la tribu, Xilxes, el fetiller, Xerica, una jove amb poders, Eslida (el que no té nom) el nàufrag arribat a l’illa i que rebrà la protecció de la noia.

Nàufrag fa confluir històries paral·leles de mons contraposats enllaçant un món tecnològic, sovint caòtic i deshumanitzat, amb un altre d’ancorat en un temps que sembla ja desaparegut.

De prosa poètica, escrita amb estil àgil i bon ritme narratiu, la història interessa des de la primera pàgina. Estructurada en capítols curts, quaranta, cadascun d’ells és una nova descoberta que va teixint l’entramat argumental.

Novel·la d’aventures que esdevé un al·legat ecologista que alerta sense alliçonar.