Pors d’infantesa – La Conca 5.1
Medio: La Conca 5.1
Escriu: Marc Ferrayuoli
Escribe: maig 2017
Ref.- El Gran Llibre de les Criatures Fantàstiques de Catalunya
Fa uns mesos el fenomen Harry Potter va tornar a renéixer de les seves pròpies cendres, com ho feia l’ocell Fènix d’aquesta mateixa saga, amb el llançament d’una pel·lícula que s’anomenava Fantastic Beasts and Where to Find Them i tot sorgia d’un llibre que va treure al mercat J.K. Rowling l’any 2010, el qual tenia el mateix títol que la pròpia pel·lícula. Sembla que aquest 2017 la literatura catalana li toca posicionar-se en aquesta temàtica i fer el que ha fet durant anys que és adaptar gran temàtiques fantàstiques o generalistes a l’entorn català, acotat a nivell català. És una forma de fer veure al públic català que en el nostre territori també tenim una voluntat de descobrir i escriure sobre temes que internacionalment han funcionat. No és una crítica, és una aclariment de la realitat que ens envolta.
Les persones que habitem aquesta terra i que ens agrada conèixer la rica cultura popular, oral, escrita, visual, de la forma que sigui, valorem positivament que surtin iniciatives com la que tenim a les nostre mans de part de l’editorial Comanegra. A Montblanc, ja tenim tradició en figures fantàstiques com la que el senyor Joan Amades va situar a la Vila, en la seva obra cabdal Costumari Català i ens va dir:
“Sant Jordi, cavaller i màrtir, és l’heroi d’una gran gesta cavalleresca que la veu popular universal situa a les terres allunyades i llegendàries de la Capadòcia però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc”
Tota aquesta introducció vull que serveixi perquè el lector no només pensi que “imitem” les accions que també es fan internacionalment, sinó que també, amb anterioritat ja havien sortit iniciatives d’aquest tipus.
Com bé diu la introducció del llibre, ens invita a llegir aquesta obra amb una ment poc racionalista, reduccionista, empírica o catòlica. L’hem de llegir com si fossim nens, sense estar contaminats per la contemporaneïtat, donant valor al patrimoni imaginari català que ha passat de pares a fills des de fa segles. Figures conegudes com en Fumera, les Bruixes, les Dones d’Aigua, l’Home dels Nassos, la Cuca Fera, les Dones-Peix, el Carnestoltes, els Gegants o l’Home del Sac són un exemple de tradicions populars que pertanyen a l’imaginari col·lectiu, però n’hi ha de més locals. Anem a veure quin tipus d’èssers ens trobem, on els trobem i quin tipus de descripció s’ha realitzat.
En primer lloc, ens trobem un mapa de Catalunya on marca, de forma aproximada, les localitzacions més habituals on es pot trobar cadascuna de les criatures. Les criatures estan agrupades per zones geogràfiques. He escollit una que diu que es troba “Arreu on creixen roures”. Se’n diu Magòria. D’aquesta ens diu: “Quan començava l’any nou, a Roma es feien ofrenes a Strenia, una divinitat que propiciava bons auguris. Strenia, amb el temps, va regalar-nos un verb, entrenar, que té ecos de deessa. Un verb que serveix per fer una cosa per primera vegada. I les primeres vegades necessitem un pessic de bona fortuna. Participar en rifes, obsequiar amb cistelles de menjar i enviar felicitacions nadalenques són vestigis d’antigues ofrenes a Strenia. Com ho és també regalar vesc, una planta que cria bona astrugància. El vesc és un hoste de les branques del roure […] El llamp […] també engendrava criatures estranyes. Aquestes fulguracions podrien haver despertat d’un son subterrani la Magòria, un animal fabulós que viu amagat sota un mantell de terra […].
Acompanya el text una il·lustració de la magòria i la descripció de com es reprodueix, quina fisonomia té, quin és el destriament i a l’ordre que pertany.
A la Conca de Barberà només hi situa una criatura anomenada Bufarut. Aquesta la descriu com un vent, el més turbulent de la seva família, el que fa mal a les cases i a les collites, els tornados o remolins virulents. El vent, un fenomen conegut a la Conca però que sincerament, mai havia escoltat anomenar el vent com a Bufarut. Parlant una mica de l’edició del llibre, és una edició molt cuidada, amb vocació de Llibre Local on llibreries el consideren un llibre infantil/juvenil i d’altres d’art i cultura. Es podria incloure en les dues disciplines, no encasellar en només una. És un llibre il·lustrat a la manera dels clàssics, que ens explica la manera com somia el nostre poble.
_______________
Títol: El gran llibre de les criatures fantàstiques de
Catalunya
Autors: Joan de Déu Prats i Maria Padilla
Editorial: Comanegra
Impressió: Impremta Aubert
Preu: 29,50€
Enllaç web de l’editorial: https://goo.gl/b3juo8
Enllaç web de l’escriptor Joan de Déu Prats:
https://goo.gl/uyupU0
Facebook de Joan de Déu Prats: https://goo.gl/ppKqIh
Enllaç web de l’il·lustradora Maria Padilla:
https://goo.gl/Cj8QCQ
Facebook de Maria Padilla: https://goo.gl/xqsqeM
Twitter de l’Editorial Comanegra:
https://twitter.com/Comanegra
Facebook de l’Editorial Comanegra:
https://www.facebook.com/editorial.comanegra
Instagram de l’Editorial Comanegra:
https://www.instagram.com/comanegra/