Recull de Somnis – Faristol

Mitjà: Faristol
Escriu: Anna Gasol
Data: Juny 1999
Ref.- Recull de Somnis

La història dels somnis d’una nen obligat a viure en un camp de refugiats, que imagina -en la seva lluita diària per la supervivència- com seria el món que desitjaria fora de les filferrades que l’empresonen.

Una història commovedora escrita en un to poètic que juga amb el desig del nen expressat en primera persona “M’imagino…” al començament de cada pàgina i la realitat punyent comença amb un “però…”. Llàstima que la resolució pràctica no resulti prou idònia per a l’edat a la qual s’adreça la narració, ja que d’una banda el to i el nivell de llenguatge en dificulten la comprensió a partir de set anys i, de l’altra, la relació il·lustració-text no ajuda -més aviat embolica- la comprensió d’una història crua embolcallada en un to molt líric. Els dibuixos, arrodonits i amables, opten per mostrar el món ideal dels somnis del nen i en cap moment fan de contrapunt de la segona part de la lectura, la que realment és l’objectiu de la narració: la realitat crua i nua d’un infant refugiat.

Aquesta lectura m’ha dut a la ment l’àlbum Els nens del mar, amb text de Jaume Escala i dibuixos de Carme Solé Vendrell, que també jugava amb la imaginació d’uns nens que vivien en un món hostil i marginal, aconseguint, aquest cop sí, una interrelació text-imatge-comprensió lectora eficient.