Un talp en un mar de gespa – Faristol

Mitjà: Faristol
Escriu: Amàlia Ramoneda
Data: Juny 2009
Ref.- Un talp en un mar de gespa

Heu pensat mai què passaria si després de tornar d’unes vacances us trobéssiu que ja no viviu en el lloc on havíeu viscut sempre?

Això és el que li passa, al talp Maurici, aue decideix deixar la seva terra aspra i seca per anar a passar uns dies a altres contrades, on tot és cobert d’herba fresca i humida, i pot dedicar-se al seva activitat preferida: furgar forats a tort i a dret i construir llargues galeries subterrànies. Però la terra crida, i aviat pensa tornar a casa. I heus ací on comencen els problemes, perquè mentre ell era fora han instal·lat un camp de golf on ell tenia el seu cau.

Es tracta d’una bona idea entorn de la qual gira una història ben tramada, de les que se’n pot treure molt de suc, i que ajuden a pensar. Alhora és simpàtica, i té un punt d’humor, s’agraeix en els contes per als primers lectors. En dedueixo una bona concordança entre text i il·lustracions, ple d’imatges i adjectius on, a més del talp el verd és el protagonista, des del més polsós fins al més tendre, amb canvis subtils o més marcats, i si en algun moment li falta un punt groc assolellat s’utlitza aquest color com a fons de la il·lustració. Són coherents, també, els arbres dels dos paisatges: pins i oliveres, pollancres i salzes.

Una vegada més s’utilitza el recurs dels vestits i les robes dels animalons per aconseguir ritme i moviment, tot i que el resultat és bo, potser seria més adequat buscar el mateix efecte utilitzant recursos menys artificiosos.